26 Ιουν 2012

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΟΝΙΑΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑ

   Το κονίαμα είναι αυτό που στη γλώσσα της πιάτσας λέγεται και “λάσπη”. Αλλά, όταν ο μάστοραςimage λέει ότι χρειάζεται λάσπη, θα πρέπει να φτιάξει την ανάλογη για κάθε εργασία. Τα δομικά υλικά που χρειάζονται κάθε φορά διαφέρουν ως προς το είδος και τις αναλογίες τους. Με κύριο υλικό το τσιμέντο, κάνουμε συνδυασμούς με άμμο, ασβέστη, μαρμαρόσκονη και χαλίκι, προσθέτοντας το ανάλογο νερό.
Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε τις αναλογίες που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία (χτίσιμο, στρώσιμο πλάκας, σοβάτισμα):

ΧΡΗΣΗ image


 ΤΣΙΜΕΝΤΟ
image
ΑΣΒΕΣΤΗΣ
image


ΑΜΜΟΣ
image


ΜΑΡΜΑΡΟΣΚΟΝΗ
image 
ΧΑΛΙΚΙ
image


ΝΕΡΟ
Χτίσιμο τσιμεντόλιθων
50
110
340
-
-
25
Χτίσιμο τούβλων
75
230
680
-
-
30
Σοβάτισμα (επίχρισμα)
1η στρώση
15
40
75
-
-
8
Σοβάτισμα (επίχρισμα)
2η στρώση
60
160
300
-
-
30
Σοβάτισμα (επίχρισμα)
3η στρώση
15
30
300
75
-
8
Πλάκα μπετόν
300
-
900
-
1280
150
Θεμέλια
350
-
680
-
1280+450 γαρμπίλι
(ψιλό χαλίκι)
175
Πρέκια, δοκάρια
300
-
900
-
1280
150
    Οι παραπάνω αναλογίες είναι σε Κιλά. Το νερό μπορείτε να το προσθέσετε σιγά-σιγά μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, θα πρέπει να ανακατεύετε το κονίαμα συχνά και να προσθέτετε λίγο νερό.
   Αν χρησιμοποιείτε μπετονιέρα, βάλτε μικρές ποσότητες και αφήστε το κονίαμα να ανακατευτεί καλά πριν το αδειάσετε στο καρότσι ή τη σκάφη σας. Αν το ανακάτεμα γίνει με το φτυάρι, αυτό μπορείτε να το κάνετε σε μια σκάφη, όπου θα πρέπει να κάνετε μικρές ποσότητες, ή σε μια τσιμεντοστρωμένη επιφάνεια, όπου θα πρέπει να φτυαρίζετε συνεχώς το “βουναλάκι” και να προσθέτετε νερό.
    Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν τα έτοιμα κονιάματα, τα οποία είναι μεν πιο εύχρηστα, αλλά κοστίζουν αρκετά περισσότερο. Χρειάζονται μόνο νερό και καλό ανακάτεμα, ώστε να μη κάνει σβώλους. Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές, αλλά μόνο για επισκευές τοπικά.
   Στο παρόν άρθρο σας παρουσίασα ορισμένες πληροφορίες για να κάνετε το σωστό κονίαμα για κάθε οικοδομική εργασία. Και μετά; Μετά θα πρέπει να απλώσετε το ταλέντο σας και να βγάλετε τον καλλιτέχνη εκτός από το μάστορα που κρύβετε μέσα σας. Καλή επιτυχία και καλά μαστορέματα…

Bob the Builder

Σχετικά με τον Bob the Builder

Ο ΜΑΣΤΡΟΧΑΛΑΣΤΗΣ, ο άνθρωπος πίσω από το ομόνυμο ιστολόγιο, είναι επαγγελματίας τεχνικού κλάδου, που οι τεχνικές ανησυχίες του τον "ώθησαν" να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με όποιον αναζητά λύσεις στα τεχνικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Subscribe to this Blog via Email :